Apple verlaagt prijzen onbeveiligde muziek

AMSTERDAM - Apple bevestigt eerdere geruchten dat het bedrijf zijn aanbod van muziek zonder kopieerbeveiliging gaat uitbreiden. Ook wordt de prijs verlaagd tot hetzelfde niveau als van liedjes mét het zogenoemde DRM.

Apple verkoopt sinds enkele maanden liedjes zonder kopieerbeveiliging via iTunes Plus, een aparte afdeling van de online muziekwinkel. De nummers zijn afkomstig van platenmaatschappij EMI, dat bijna zijn hele catalogus zonder DRM aanbiedt. De nummers kennen een hogere geluidskwaliteit dan de beveiligde muziek, maar zijn ook duurder: 1,29 euro tegen 99 cent.

Tegen de Wall Street Journal zegt Apple-topman Steve Jobs dat de muziek zonder DRM "erg populair" is, en dat Apple de muziek nog aantrekkelijker wil maken. Het bedrijf is al begonnen de prijsverlaging door te voeren.

Uitgebreid

Naast de prijsverlaging kondigde Apple ook aan dat het aanbod in iTunes Plus fors wordt uitgebreid. Naast de muziek van EMI worden zo'n vooral nummers van kleinere, onafhankelijke labels toegevoegd. In totaal zijn dan volgens Apple zo'n twee miljoen nummers zonder DRM beschikbaar.

Amazon

De stappen volgen op de lancering van een digitale-muziekwinkel door Amazon. Die webwinkel verkoopt sinds kort muziek van verschillende labels, waaronder Universal, in het onbeveiligde standaard MP3-formaat, tegen lagere prijzen dan iTunes. In Amerika heeft ook supermarktketen Wal-Mart een DRM-vrije muziekwinkel geopend.

Steeds meer muziekwinkels nemen afscheid van de antipiraterijtechnologie. Het zogenoemde Digital Rights Management krijgt veel kritiek van consumenten en politiek, omdat het gebruikers onredelijke beperkingen zou opleggen. Vaak is beveiligde muziek bijvoorbeeld niet op alle apparatuur af te spelen, of kunnen gekochte liedjes 'verlopen' als de verkoper de licentie intrekt.

Tip de redactie