Orange gaat toch Franse iPhone voeren

AMSTERDAM - De iPhone is in Frankrijk vanaf 29 november verkrijgbaar via telecomprovider Orange. Topman Didier Lombard van moederbedrijf France Telecom had zich dat al een maand geleden laten ontvallen, maar de officiële aankondiging liet op zich wachten.

Dinsdag maakten Apple en Orange de deal alsnog bekend.

Naar verluidt zouden de onderhandelingen tussen Apple en France Telecom moeizaam zijn verlopen. Appletopman Steve Jobs zou onaangenaam verrast zijn geweest toen Lombard in de marge van een handelsbeurs in Vietnam aan journalisten vertelde dat de deal rond was. Apple pleegt de introductie van een nieuw product gepaard te laten gaan met veel publicitaire tamtam.

Koppelverkoop

Ook zou Apple hebben aangehikt tegen het Franse consumentenrecht, dat koppelverkoop tussen producten en diensten verbiedt. Dat zou het bemoeilijken om de iPhone te verkopen in combinatie met een verplicht abonnement bij Orange. Juist die koppeling levert Apple veel geld op: het bedrijf deelt mee in de opbrengsten uit spraak- en dataverkeer.

In Frankrijk zou het volgens de plaatselijke media om bijna een derde van de inkomsten gaan, veel meer dan in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Duitsland.

Losse iPhones

Daarmee hoopt Apple een deel van het inkomstenverlies te compenseren uit de eventuele verkoop van losse iPhones. Mogelijk zal France Telecom de telefoon ook zonder abonnement gaan aanbieden. Volgens geruchten zou de iPhone dan ongeveer duizend euro kosten. Het toestel is dan ook bruikbaar op de netwerken van andere providers.

De Franse iPhone beschikt, net als zijn Amerikaanse tegenhanger, niet over een UMTS-verbinding voor snel internet. Wel kan de telefoon contact maken met de iTunes Wifi Music Store, een aangepaste versie van Apples muziekwinkel. Daar gekochte muziek kan direct op de iPhone worden afgespeeld. Ook worden de liedjes gesynchroniseerd met de iTunesbibliotheek op de computer van de gebruiker.

Het toestel, met een geheugencapaciteit van acht gigabyte, gaat in combinatie met een abonnement bij Orange 399 euro kosten.

Eerder werd al bekend dat de iPhone in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk vanaf 9 november verkocht wordt, via T-Mobile en O2. Over de introductie in Nederland is nog niets bekend.

Tip de redactie