Wegener spant kort geding aan tegen Gaspedaal

HOLTEN - Uitgeverij Wegener spant een kort geding aan tegen autozoekmachine Gaspedaal.nl. Deze site vertoont autoadvertenties afkomstig van Autotrack, een site waarvan Wegener eigenaar is. Gaspedaal.nl ontving maandagavond een dagvaarding.

Gaspedaal.nl, eigendom van internetbedrijf Innoweb, doorzoekt het occasionaanbod van verschillende Nederlandse autosites en combineert de resultaten in een totaaloverzicht.

Wegener zegt schade te lijden door het handelen van Gaspedaal en heeft de site gesommeerd te stoppen met het vertonen van de advertenties. Het concern eist een dwangsom van 10.000 euro voor elke dag dat Gaspedaal hiermee doorgaat, waarbij het zich onder meer beroept zich op het auteursrecht. Het kort geding dient op 31 oktober.

Citaatrecht

Directeur Jan-Willem Tusveld van Innoweb ziet het kort geding met vertrouwen tegemoet. Volgens hem vallen de activiteiten van Gaspedaal binnen de grenzen die de rechter onlangs stelde in een rechtszaak tegen makelaarssite Jaap.nl. Die nam teksten en foto's over van andere huizensites. Volgens de rechter was dat tot op zekere hoogte toegestaan, omdat het binnen het citaatrecht zou vallen.

Volgens Tusveld zou Autotrack juist blij moeten zijn met Gaspedaal: "Het bereik van Autotrack wordt door onze dienst juist vergroot. Als verkoper wil je toch dat je auto zo goed mogelijk vindbaar is?"

Tip de redactie