Oost-Europa traag met snel internet

BRUSSEL - Oost-Europese en Baltische landen zijn veel te traag met de aanleg van snel internet, vindt de Europese Commissie. "Het is onacceptabel dat het verschil met West-Europa zelfs nog groeit", stelde Europees Commissaris Viviane Reding (Informatietechniek) maandag.

Bulgarije biedt nog geen zes van de honderd inwoners een aansluiting op breedbandinternet. In Roemenië en Polen is dat niet veel beter. Daarentegen heeft koploper Denemarken ruim 37 aansluitingen per honderd inwoners, wat zelfs nog snel toeneemt. Nederland staat op de tweede plaats met 33 aansluitingen.

EU-commissaris Reding komt 13 november met voorstellen om de groei in Oost-Europa te stimuleren. Ze denkt aan sterkere concurrentie en alternatieve internetconnecties.

Kennis

Brussel vindt snel internet belangrijk omdat het Europeanen helpt hun kennis te vergroten. Ze kunnen zo beter concurreren, verwacht de Europese Commissie.

De EU had op 1 juli negentig miljoen breedbandaansluitingen. Dat zijn er twintig miljoen meer dan een jaar eerder. De groei was vooral in Denemarken, Luxemburg en Ierland.

Tip de redactie