iPhone zit vol met schadelijke stoffen (video)

AMSTERDAM - De iPhone zit vol schadelijke stoffen als pvc. Tot die conclusie komt milieuorganisatie Greenpeace op basis van onafhankelijke laboratoriumtesten.

In de telefoon zijn pvc, ftalaten en broomhoudende vlamvertragers aangetroffen, stoffen die ervoor zorgen dat producten niet snel vlam vatten. De stoffen zijn volgens Greenpeace moeilijk afbreekbaar en hopen zich op in het milieu.

De iPhone werd op achttien onderdelen onderzocht door een onafhankelijk onderzoeksbureau in Engeland in opdracht van de milieuorganisatie. Bij de verbranding van de iPhones komen kankerverwekkende dioxines vrij vanwege het aanwezige pvc, stelt Greenpeace. Uit het onderzoek zou blijken dat de antenne van het mobieltje broomhoudende vlamvertragers bevat. In de headset zit pvc toegevoegd met ftalaten.

In een video op Youtube eist Greenpeace dat Apple de schadelijke stoffen niet meer gebruikt.

Ouderwets vies

Volgens de milieuorganisatie doen 'bijna alle' elektronicabedrijven het beter dan Apple. Nokia en Sony Ericsson zijn volgens Greenpeace helemaal vrij van pvc en hebben weinig broom in hun mobieltjes. Daarom vindt de milieuorganisatie dat de iPhone 'ouderwets vies' is. De producent van de mobiele telefoon staat op de driemaandelijkse milieuranglijst van bedrijven die Greenpeace publiceert op de twaalfde plaats van de veertien.

Campagne

Greenpeace klaagde al eerder over de milieuonvriendelijkheid van Apples computers. Met de campagne Green My Apple riep de milieuorganisatie het bedrijf op om zijn apparatuur schoner te maken.

Appletopman Steve Jobs beloofde naar aanleiding daarvan in mei om zijn leven te beteren. Het bedrijf kondigde toen aan minder schadelijke stoffen te gaan gebruiken, en afgedankte computers zoveel mogelijk te recyclen.

De iPhone is in de Verenigde Staten sinds juni te koop, en in november volgen Duitsland en Groot-Brittannië. Over de verkoop van de telefoon in de rest van de wereld is nog niets bekendgemaakt.

Tip de redactie