AMSTERDAM - Oplichters proberen eigenaren van een .nl-domein te verleiden om hun webadres op te laten nemen in een 'register'. Daarvoor moeten zij flink betalen, waarschuwt de SIDN.

De SIDN, een stichting die is belast met het beheer van het Nederlandse .nl-domein, zegt verschillende klachten te hebben ontvangen over het Spaanse bedrijf GTAP. Dat probeert houders van een .nl-domein over te halen zich aan te melden in het 'WorldWideWeb Register'. In een brief doet het bedrijf voorkomen dat domeinnaamhouders hun webadres moeten 'updaten'.

Wie de kleine lettertjes op het registratieformulier leest, ziet echter dat het gaat om een betaalde vermelding in een bedrijvenregister op een website en een cd-rom. Ondertekenaars gaan een contract aan voor drie jaar, wat ze 2631 euro kost.

Meldpunt

Het aanbod wordt per post verspreid naar het registratieadres van de domeinnaamhouder. Het is niet duidelijk hoe GTAP aan die gegevens is gekomen: voor particulieren is die informatie niet onbeperkt opvraagbaar.

De SIDN waarschuwt domeinnaamhouders om niet op de brief in te gaan. De stichting verwijst ontvangers van de brief naar een online meldpunt voor advertentie- en acquisitiefraude.