AMSTERDAM - Boober mag van De Nederlandsche Bank (DNB) zijn activiteiten voortzetten. Boober heeft naar eigen zeggen ontheffing gekregen. De onderneming heeft een internetmarktplaats opgezet waar particulieren elkaar geld kunnen lenen.

In september had de Autoriteit Financiële Markten (AFM) Boober al toestemming gegeven om onder bepaalde voorwaarden door te gaan met de activiteiten.

De AFM bepaalde dat Boober en de aanbieders op de website geen vergunning nodig hebben als zij niet meer dan honderd kredieten verstrekken en de totale omvang van de leningen niet hoger is dan veertigduizend euro. De kredieten mogen ook niet worden verstrekt vanuit een onderneming, stelde de toezichthouder.

Verheugd

De goedkeuring van de DNB betekent dat Boober uitstaande tegoeden kan doorsluizen naar uitleners. Deze particuliere geldschieters staan niet in direct contact met de leners. Directeur Guus Drijver van Boober reageert verheugd op het besluit. "Zonder goedkeuring van de DNB hadden we ons businessmodel moeten aanpassen."

Groen licht

De directeur vermoedt dat veel mensen hebben gewacht op het 'groene licht' voordat zij zich bij Boober aansluiten. "We hebben nu 1,6 miljoen euro aan afgesloten leningen uitstaan, een stijging van twee ton sinds het besluit van de AFM." De site groeide de afgelopen tijd naar zevenduizend deelnemers.