AMSTERDAM - Microsoft heeft maandag tegenover de rechter in Baltimore de schikking bijgesteld zoals die onlangs is voorgesteld om de anti-trustzaak tegen het concern af te kopen.

Tegen het voorstel om 16.000 arme scholen in de VS te voorzien van computers en Microsoftsoftware kwam uit vele hoeken kritiek. Volgens de protesten zou Microsoft met deze deal haar monopoliepositie juist versterken, en dat was net niet de bedoeling. Vooral Microsoft-rivaal Apple maakte hiertegen bezwaar.

Nu heeft Microsoft de rechter voorgesteld om toch de computers en de software aan de arme scholen te leveren. "Dit wordt een deal die los staat van welk platform dan ook", aldus Microsoft-advocaat Tom Burt tegen de rechter. De hele schikking zou de softwaremaker ongeveer 2,5 miljard gulden gaan kosten.

Om te bewijzen dat Microsoft haar positie niet wil verstevigen, moet een stichting toezien op de verdeling van de Microsoftgiften. Die stichting zal, als het aan Microsoft ligt, bestaan uit computerbedrijf Connectix, dat programma's maakt waarmee Microsoft-programma's ook op de Mac van Apple werken, de educatieve softwarefabrikant Key Curriculum Press.

Met deze veranderingen hoopt Microsoft alsnog via een schikking de anti-trustzaak tegen het concern af te kopen die al zeker drie jaar loopt.Of de rechter akkoord gaat met de voorgestelde schikking, zal rond 21 december bekend worden.

/NETApple maakt bezwaar tegen Microsoft-schikkingDonatie aan scholen als schikking in Microsoft-zakenArme scholen krijgen 2,5 miljard door schikking Microsoft

/DOSSIERMicrosoft