AMSTERDAM - Een Brabantse webwinkel verkoopt sinds woensdag iPhones in combinatie met een tweejarig abonnement bij het Nederlandse Telfort. De toestellen kosten 189 euro.

Volgens bedrijfsleider Dennis Boerekamps van GSMtrack.nl gaat het om iPhones waarvan de zogenoemde simlock is verwijderd. Hij wil niet zeggen hoe hij aan de telefoons gekomen is of hoe groot de voorraad is.

Officieel is de iPhone tot nu toe alleen in de Verenigde Staten te koop, en alleen met een abonnement bij AT&T. Zonder aanpassingen kunnen de telefoons niet gebruikt worden op andere netwerken. Hackers slaagden er echter al snel in om de simlock van de iPhones te verwijderen.

Een softwareupdate die Apple onlangs verspreidde, zorgde er voor dat gekraakte iPhones niet meer werkten. Boerekamps raadt zijn klanten daarom aan om geen updates te installeren.

Hype

Volgens Boerekamps heeft Apple zich nog niet bij hem gemeld. Hij meent dat Apple acties als de zijne over zichzelf afroept door een hype rond de telefoon te creëren en zo lang te wachten met de introductie in kleinere landen. De iPhone is vanaf 9 november in Duitsland en Groot-Brittannië te koop.

Een woordvoerder van Apple wilde niet reageren.