RIJSWIJK - Kabinetsleden mogen hun weblogs niet meer gebruiken voor partijpolitieke doeleinden of voor 'persoonlijke imagebuilding'. Dat staat in een notitie die vrijdag ter inzage in de ministerraad ligt, zo bevestigen ingewijden een bericht van RTL Nieuws.

Het stuk, dat niet wordt besproken in het kabinet, is volgens een bron slechts een bevestiging van al bestaande afspraken. Ministers en staatssecretarissen mogen op hun weblog alleen schrijven over hun eigen beleidsterrein. De teksten moeten bovendien in lijn zijn met het kabinetsbeleid. Voor weblogs met een politieke boodschap moeten ze gebruik maken van de websites van hun partijen.

Diverse leden van het kabinet maken gebruik van een weblog. Zo doet minister van Financiën Wouter Bos regelmatig verslag van zijn werk als bewindsman en PvdA-leider op zijn BosBlog. Verder worden regelmatig persoonlijke verhalen op internet gezet door minister van Landbouw Gerda Verburg (CDA) en de staatssecretarissen Jet Bussemaker (VWS, PvdA), Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken, PvdA) en Cees van der Knaap (Defensie, CDA).

Gerrit Zalm

Er zijn op dit moment overigens geen bewindslieden die op de site van hun departement een 'politiek' weblog publiceren. In de vorige kabinetsperiode hield onder anderen VVD-vicepremier Gerrit Zalm op de site van Financiën een weblog bij waarin ook politieke en persoonlijke ontboezemingen te vinden waren.

Premier Jan Balkenende ging woensdag tijdens een Tweede Kamerdebat niet rechtstreeks in op de notitie over weblogs, maar reageerde wel op kritiek van D66-Kamerlid Alexander Pechtold. Volgens Pechtold probeert de premier het beleid voor overheidscommunicatie "naar zich toe te trekken". Balkenende wees erop dat er sprake moet zijn van eenheid van kabinetsbeleid en dat daartoe afstemming vereist is.