AMSTERDAM - De wereld is in de ban van de Irak-crisis en de media probeert zo veel en zo actueel mogelijk hierover te berichten. Een enkele keer leidt dit tot een journalistiek experiment.

Het televisieprogramma Netwerk informeert lezers van hun website vanuit verschillende invalshoeken. Het onderdeel 'Dagboek van een crisis' laat zien hoe in verschillende plaatsen in de wereld op de crisis in Irak wordt gereageerd.

In het Netwerk-project komen betrokkenen van diverse pluimage aan het woord. Berichtgevers vanuit Jordanië, Turkije, Pakistan, Israël, Amerika, Engeland en de bezette gebieden van Palestina vertellen over hun belevingen en hun omgeving.

Betrokken

Het betreft veelal Nederlanders die al jaren in deze landen wonen en werken. Op hun eigen manier zijn ze direct bij de oorlog betrokken. Ze leven in een land naast Irak, en voelen dus de spanningen die heersen onder de bevolking. Of familieleden van de verslaggevers bevinden zich in het crisisgebied en houden daarom de berichten nauwlettend in de gaten.

Het is volgens Netwerk nagenoeg onmogelijk om het nieuws objectief weer te geven. Dit is ook niet waar ze naar streven. Het is juist de bedoeling over puur persoonlijke ervaringen rond de Irak-crisis te berichten en de veelvoud aan belevingen te laten zien die het conflict overal ter wereld teweeg brengt.

Dagboek

Internetredacteur Gijs Rademaker vertelt dat het vinden van de juiste mensen niet makkelijk was."Ze moeten wel bereid zijn hun verhalen open te vertellen. Het is tenslotte een dagboek. Daarnaast moeten ze om de twee dagen een verhaal afleveren. Daar gaat best wat tijd in zitten."

Netwerk zocht via hulporganisaties, journalisten en correspondenten, internationale forums, vrienden en familie naar geschikte kandidaten. "Sommige verslaggevers kwamen van een kennis van een zus van een vriendin, als je begrijpt wat ik bedoel", aldus Rademaker.

De special is populair. "Mensen hebben blijkbaar naast al het standaardnieuws behoefte aan een persoonlijke noot. De dagboeken laten zien dat mensen overal ter wereld zich druk maken over deze crisis", legt Rademaker uit.