AMSTERDAM - Het aantal online vacatures in Nederland is in september gestegen. Dat blijkt dinsdag uit cijfers van Monster Employment Index - de maandelijkse barometer van de online arbeidsmarkt. Met name de vraag naar personeel in de publieke sector en naar salesmedewerkers nam aanzienlijk toe.

De index steeg in september met 4 punten naar 197. Hiermee staat de index weer net zo hoog als in juli van dit jaar en 34 punten hoger dan in september vorig jaar. Vergeleken met begin 2007 is de graadmeter al 26 punten gestegen.

'De stijging in september laat zien dat de dip in augustus van tijdelijke aard was', aldus Diana Krieger, General Manager van Monsterboard.nl. 'De verminderde werving tijdens de vakantieperiode zal hier een rol bij hebben gespeeld.'

Publieke sector

Het aantal online vacatures binnen de publieke sector steeg met 28 punten naar 200. Daarmee was deze sector de grootste stijger in september. De vraag naar personeel in de salessector nam met 24 punten eveneens fors toe tot een nieuw record van 212 punten. Ook de productiesector steeg sterk (+20). Andere opvallende stijgers waren horeca (+15), IT (+8) en HR (+7).

Daar tegenover stonden enkele sterke dalingen van het aantal online vacatures: de vraag naar personeel in de sectoren transport & logistiek daalde met 32, in de bouw met 26 en in onderzoek & ontwikkeling met 22.

Banken & verzekeraars

Daarnaast valt vooral de daling van de sector banken & verzekeraars op, met 17. Vergeleken met maart dit jaar is de online vraag naar werknemers met bijna 100 punten afgenomen. De onrust op de financiele markten zou mogelijk de oorzaak hiervan kunnen zijn.

De Europese Index steeg ook in september, met 4 punten naar 147. Zweden en Duitsland stegen het sterkst. In Frankrijk en Groot-Brittannie daalde de Index.