AMSTERDAM - Internetbankieren in Nederland is veilig. Dat stelt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) maandag in reactie op berichten in de Vlaamse krant De Tijd. De Russische maffia zou erin geslaagd zijn Belgische bankrekeningen te plunderen.

Volgens De Tijd zijn de banken zeer verontrust maar houden ze veiligheidsproblemen verborgen voor hun klanten. De getroffen banken zouden Argenta, KBC en Dexia zijn. Bij KBC zouden enkele consumenten zijn gedupeerd en bij Dexia drie. Het federaal parket in België wil alleen kwijt dat er een onderzoek loopt.

De NVB benadrukt dat het in Nederland slechts 'incidenteel' voorkomt dat criminelen erin slagen systemen te kraken. In de meeste gevallen zou de fout bovendien niet liggen bij de banken maar bij de gebruikers van internetbankieren. Consumenten gebruiken dan bijvoorbeeld nog een verouderd besturingssysteem als Windows 98 of hun virusbescherming is verouderd.

Wedloop

Volgens een woordvoerder van de NVB heeft Nederland een van de meest veilige systemen ter wereld op het gebied van internetbankieren. Hij spreekt van een 'wedloop tegen criminelen' waarbij de banken slechts 'sporadisch' verliezen. "Internetbankieren is veilig", luidt zijn conclusie.

Eigen verantwoordelijkheid

De Consumentenbond, regelmatig in overleg met banken, laat weten niet de indruk te hebben dat systemen gebruikt voor internetbankieren 'op grote schaal' worden gekraakt. Ook volgens de bond ligt de fout vaker bij de consument dan bij de banken. Burgers hebben ook een eigen verantwoordelijkheid om fraude te voorkomen, aldus een woordvoerder.

Slachtoffers van fraude met internetbankieren worden overigens doorgaans schadeloos gesteld door hun bank. De NVB wil niet zeggen hoe vaak het voorkomt, om criminelen niet in de kaart te spelen.