AMSTERDAM - Het is nog maar de vraag of de Fransen een iPhone onder de kerstboom vinden. Hoewel France Telecom in september bekendmaakte dat het een overeenkomst met Apple had binnengesleept, laat de officiële aankondiging nog altijd op zich wachten. De deal zou aan een zijden draadje hangen.

Volgens de Franse zakenkrant Les Echos heeft de voortijdige aankondiging van France Telecom kwaad bloed gezet bij Steve Jobs van Apple, die de introductie van een nieuw product graag met een groot, zorgvuldig geregisseerd mediaspektakel gepaard laat gaan. Topman Didier Lombard van France Telecom maakte de deal daarentegen bekend in de marge van een handelsbeurs in Vietnam.

Simlock

De onderhandelingen tussen Apple en Orange, de mobiele divisie van France Telecom, zouden uiterst moeizaam verlopen. Orange betwijfelt of Apple wel in staat is om te garanderen dat de simlock op iPhone intact blijft. De Amerikaanse versie van het toestel, die alleen verkocht wordt met een aansluiting bij telecomprovider AT&T, is al verschillende malen gekraakt. Volgens analisten zijn ook in Europa al duizenden gehackte iPhones in omloop, waarmee via een willekeurig netwerk gebeld kan worden.

Consumentenrecht

Op zijn beurt maakt Apple zich zorgen over de gevolgen van het Franse consumentenrecht: dat verbiedt de koppelverkoop van producten en diensten, wat zou betekenen dat Orange de telefoon ook zonder abonnement zou moeten aanbieden. Voor Apple is dat onaanvaardbaar. Niet alleen met het oog op de Franse markt, maar ook omdat de Franse abonnementsvrije toestellen vermoedelijk snel hun weg naar andere Europese landen zouden vinden. Apple zou daarom zelfs overwegen Frankrijk helemaal links te laten liggen.

Apple verdient niet alleen aan de verkoop van de iPhone, maar vooral aan de gekoppelde abonnementen. Het computerbedrijf deelt fors mee in de verdiensten uit gespreks- en dataverkeer. Volgens Les Echos zou Apple tot dertig procent van de inkomsten opeisen. Zonder verplichte simlock zou die inkomstenbron snel opdrogen.

Rechtszaak

Ook in de Verenigde Staten ligt de strenge koppeling tussen iPhone en telecomprovider opnieuw onder vuur. Een groep Californische burgers heeft een rechtszaak tegen Apple aangekondigd, waarin zij eisen dat het bedrijf de simlock laat varen. Volgens de eisers zou de Amerikaanse wet burgers het recht geven om een door telecomproviders gesubsidieerde mobiele telefoon na negentig dagen te laten ontdoen van zijn simlock. Of dat ook geldt voor de iPhone is echter de vraag: AT&T geeft geen subsidie op de aankoop van de iPhone.

De eisers stellen ook dat Apple zich schuldig maakt aan illegaal monopoliegedrag door gekraakte of anderszins aangepaste telefoons onbruikbaar te maken en reparatie te weigeren. Een recente update van de iPhonesoftware zorgde er voor dat gehackte toestellen dienst weigeren.