AMSTERDAM - In België worden op grote schaal bankrekeningen van internetters geplunderd, vermoedelijk door de Russische maffia. De criminelen zijn erin geslaagd de systemen voor internetbankieren te kraken van drie banken, waaronder die van twee strengbeveiligde grote instellingen.

Hoewel de banken ‘zeer verontrust’ zijn, houden ze de grote gaten in de beveiliging voor hun klanten verborgen. Dat meldt de Belgische krant De Tijd zaterdag.

Justitie in België is een onderzoek begonnen naar de criminele organisatie, maar geeft verder geen commentaar, schrijft de krant.

Het parket kwam in actie nadat in heel België bankrekeningen via internet bleken te zijn geplunderd. De slachtoffers zijn klanten van zeker drie banken, maar mogelijk zijn ook de systemen van andere financiële instellingen gekraakt.

Aanzwijzingen

De Belgische justitie beschikt volgens het dagblad over aanwijzingen dat een Russische criminele organisatie de systemen voor internetbankieren heeft weten te hacken, maar onduidelijk is hoe dat gebeurt. Wel staat vast dat er professioneel wordt gewerkt.

De financiële instellingen in België hebben de inbraak in de beveiliging uit angst stilgehouden, schrijft de krant, omdat het vertrouwen in internetbankieren op het spel staat. De Belgische banken tellen meer dan 3,8 miljoen houders van online rekeningen waarmee betalingen kunnen worden verricht.

Schade

De banken hebben gedupeerde klanten meteen de schade vergoed en zouden hebben gevraagd de zaak stil te houden.

De krant wijst erop dat accountantsbureau Deloitte vorig jaar nog waarschuwde voor de risico's van internetbankieren in België. Febelfin, de belangenvereniging van Belgische banken, zag toen ‘geen enkele reden tot bezorgdheid’.