AMSTERDAM - De Consumentenbond wil dat telecomproviders hun klanten expliciet de mogelijkheid bieden om mobiele toegang tot internet in het buitenland uit te schakelen. Dat moet onaangename financiële verrassingen voorkomen.

Consumenten zijn vaak niet op de hoogte van de kosten, omdat onbeperkt gebruik van mobiel internet binnen Nederland tegenwoordig bij de meeste providers vrij goedkoop is.

De bond heeft naar eigen zeggen inmiddels 370 goed gedocumenteerde klachten binnengekregen van vakantiegangers die thuis met torenhoge rekeningen werden geconfronteerd nadat ze in het buitenland gebruik hadden gemaakt van mobiel internet.

Honderden euro's

Volgens de bond ging het in ruim de helft van de gevallen om rekeningen tussen de honderd en vijfhonderd euro, maar bij tien procent van de melders was de factuur tot boven de duizend euro opgelopen.

Een vakantievierder die vanuit Kroatië driemaal geld overmaakte via een online bank moest 270 euro betalen, en een toerist in Griekenland was vijfhonderd euro kwijt toen zijn telefoon tevergeefs bleef proberen om een foto naar huis te mailen. Ook een klager in Nederlands Limburg kreeg een forse factuur thuis, omdat zijn telefoon kennelijk contact maakte met een zendmast net over de grens met België.

Meldpunt

De Consumentenbond kreeg de verhalen binnen via een online meldpunt. De bond hoopt aan de hand van gedocumenteerde klachten te kunnen achterhalen waarom de tarieven voor buitenlands mobiel internet zo hoog zijn. Bedragen van dertig euro per megabyte zijn nu heel gewoon. Een e-mailtje met enkele vakantiekiekjes kan zo tientallen euro's kosten.

In de tussentijd wil de bond dat belbedrijven hun klanten expliciet de optie aanbieden om bij het afsluiten van hun abonnement het gebruik van internet in het buitenland te blokkeren.

Vodafone

Vodafone maakte vrijdag bekend dat het bedrijf het tarief verlaagt. Klanten met een Zorgeloos Internet Blox betalen in het buitenland straks vijftien cent per twintig kilobyte, tegen 59 cent voorheen. Overigens is dat nog altijd ruim 7,50 euro per megabyte.

Ook heeft de telecomprovider een rekenprogrammaatje op zijn website geplaatst, waarmee klanten vooraf kunnen berekenen wat het internetgebruik in het buitenland bij benadering gaat kosten.

Europese Commissie

Staatssecretaris Frank Heemskerk (Economische Zaken) heeft onlangs al laten weten de tarieven voor mobiel dataverkeer nauwlettend in de gaten te houden. Ook de Europese Commissie, die de telecomproviders dit jaar al dwong de buitenlandse beltarieven te verlagen, stelt een onderzoek in.