AMSTERDAM - Het Instituut voor Publiek en Politiek komt vrijdag voor het tweede jaar met Stemmentracker. Hiermee kunnen kiezers kijken of ze op de juiste partij hebben gestemd.

Dit 'broertje' van de populaire Stemwijzer, die het instituut ook ontwikkelde, vergelijkt de mening van de kiezers met de keuzes die de fracties maakten in de Tweede Kamer. Stemmentracker richt zich op 25 onderwerpen die sinds de verkiezingen van 2006 aan de orde kwamen.

Stellingen

Bezoekers kunnen stellingen die aan bod komen beantwoorden met 'voor' of 'tegen'. Kwesties die aan de orde komen zijn onder andere: de dubbele nationaliteit, het generaal pardon en het aanpakken van de topinkomens.

Het verschil tussen Stemwijzer en Stemmentracker zit in de manier van het vergelijken van antwoorden. Stemwijzer vergelijkt de standpunten van burgers met de verkiezingsprogramma's van de politieke partijen, terwijl Stemmentracker kijkt naar de concrete beslissingen die de Tweede Kamer heeft genomen.

Opinie

De resultaten worden door het instituut bewaard, zegt woordvoerder Coen Gelinck. "Het is altijd interessant om te kijken hoe de opinie van het publiek verschilt met die van de politieke partijen."

Het instituut heeft voorgenomen om voortaan elk jaar een nieuwe Stemmentracker uit te brengen. In elke nieuwe versie worden de Tweede Kamerbesluiten over het afgelopen jaar verwerkt.