AMSTERDAM - Een nieuwe versie van Internet Explorer 7 controleert niet meer of de gebruiker een illegale versie van besturingssysteem Windows gebruikt. Microsoft heeft de test geschrapt.

Tot nu toe was IE7, dat het jarenoude IE6 moet vervangen, alleen beschikbaar voor pc-bezitters met een geldige Windowslicentie. De nieuwe browser, net als concurrent Firefox voorzien van tabs en een RSS-lezer, was voorzien van het systeem Windows Genuine Advantage (WGA), een technologie die de legitimiteit van de gebruikte Windowseditie controleerde. Was de computer uitgerust met een illegale Windowsversie, dan kon IE7 niet geïnstalleerd worden.

In een blogposting schrijft het ontwikkelteam van Microsofts browser nu dat Microsoft de browser aan iedereen beschikbaar wil stellen, omdat het bedrijf "de veiligheid van het gehele Windows-ecosysteem serieus neemt". IE7 geldt als minder gevoelig voor beveiligingslekken dan zijn stokoude voorganger IE6. IE7 kan nu zonder WGA worden gedownload en geïnstalleerd, zij het vooralsnog alleen in het Engels.

Opmerkelijk

De stap is opmerkelijk, omdat Microsoft de laatste jaren sterk inzet op de bestrijding van piraterij van zijn software. Zo wordt WGA ook gebruikt bij het installeren van updates van Windows zelf: alleen beveiligingslekken worden op illegale systemen gerepareerd. Andere updates, die alleen de prestaties verbeteren of functionaliteit toevoegen, zijn voor Windowspiraten niet beschikbaar.

Marktaandeel

Mogelijk is de beslissing ingegeven door de stagnerende groei van het marktaandeel van IE7. De browser wordt wereldwijd naar schatting door ongeveer één op de vijf internetters gebruikt. Daarmee is het nog altijd minder populair dan zijn voorganger, en ook concurrent Firefox haalt een vergelijkbaar percentage.