LOS ANGELES - Een 30-jarige Amerikaanse vrouw is donderdag veroordeeld tot een boete van 220.000 dollar voor het downloaden en verspreiden van 24 liedjes op internet.

Zij is het eerste slachtoffer van de strijd die de muziekindustrie heeft aangebonden met de illegale distributie van muziek via het worldwideweb. De gezamenlijke platenmaatschappijen hebben in totaal 26.000 mensen aangeklaagd voor dit vergrijp.

De vrouw weigerde eerder een schikking waarbij haar een paar duizend dollar werd geboden. Zij hield zelfs tot het bittere eind haar onschuld vol. Haar advocaat bepleitte voor de jury dat het onmogelijk te bewijzen viel wie de desbetreffende liedjes via Kazaa had verspreid.

Unaniem oordeel

Het kostte de jury vijf uur om tot een unaniem oordeel te komen. De vrouw komt er relatief goed vanaf. In de gedeelde Kazaa-folder op haar computer werden in totaal 1702 liedjes aangetroffen.

De muziekindustrie hoopt met dit eerste vonnis een duidelijk signaal af te geven aan de consument dat het illegale downloaden en distribueren van muziek niet mag.