AMSTERDAM - Duizenden bloggers uit minstens vijfenveertig landen doen mee aan een cyberprotest tegen het militaire regime in Myanmar door een banner met 'Free Burma' op hun blog te plaatsen.

De militaire dictatuur Myanmar, ook bekend onder de naam Birma, sloeg vorige week met harde hand protesten tegen het bewind uiteen. Actiegroepen melden dat daarbij minstens tweehonderd burgers en boeddhistische monniken zijn gedood en dat duizenden mensen zijn opgepakt.

Internet

In een poging om Birmaanse burgers te beletten verslag te doen en foto's en videobeelden naar de buitenwereld te sturen heeft het regime de toegang tot internet in het land bemoeilijkt.

Volgens de website www.free-burma.org is het idee voor het internetprotest ontstaan in Duitsland. De actie heeft zich vervolgens uitgebreid naar onder meer de Verenigde Staten, Rusland, China, Indonesië, Brazilië, Oekraïne en Frans Polynesië. Het protest wordt in acht talen gevoerd.

Ode

"We willen een ode aan de vrijheid brengen en onze sympathie betuigen aan de Birmanen die ongewapend tegen hun wrede regime strijden", schrijven de organisatoren. Donderdagmiddag hadden meer dan 8600 bloggers zich bij het protest aangesloten, meldde de website. Deelnemers kunnen verschillende banners downloaden en op hun blog posten. Op sommige zijn protesterende Birmaanse monniken en de tekst 'Free Burma' te zien.

"De internationale gemeenschap moet actie ondernemen en het militaire regime dwingen terug te treden, alle politieke gevangen vrij te laten en de mensen een stem te geven in het bestuur van hun land", schreef een blogger in India die zichzelf Empty Head noemt. "Laat alsjeblieft iets van je horen", schreef een Amerikaanse blogger met de naam Mascia. "Zij zijn tot zwijgen gebracht."