AMSTERDAM - Wetenschappers zijn er in geslaagd nanobuizen van koolstof te laten groeien op microchips. Dat maakt het mogelijk veel krachtiger chips te ontwikkelen.

Een van de belangrijkste problemen bij de ontwikkeling van computerchips is de afvoer van warmte. Hoe sneller en krachtiger een chip wordt, hoe meer hitte die genereert. Het is van belang om die warmte snel af te voeren, om oververhitting te voorkomen. Dat gebeurt onder andere met behulp van koelvinnen, dunne plaatjes van aluminium of koper. Via een dun laagje vet of pasta wordt de hitte van de chip op de koelvin overgebracht.

Het is al langer bekend dat de nanobuizen, warmte op een veel efficiëntere manier op de koelvinnen overdragen dan het meestal gebruikte vetlaagje. Ze kunnen daarom helpen om krachtiger chips te ontwikkelen zonder dat er gevaar voor oververhitting ontstaat. Tot nu toe was het echter moeilijk om de nanobuizen op chips te bevestigen.

Groeien

Wetenschappers van de Purdue University in het Amerikaanse Indiana hebben daar een oplossing voor gevonden, zo meldt Physorg.com. Ze ontwikkelden een relatief eenvoudige en goedkope methode om de buisjes op de chip te laten groeien. Dat opent de weg naar betere koelmethoden en dus krachtiger chips.

Het zal naar verwachting nog wel enkele jaren duren voor de techniek door chipfabrikanten kan worden toegepast.