BRUSSEL - Mobiel bellen in het buitenland maar binnen de Europese Unie is sinds de zomer gemiddeld 60 procent goedkoper geworden. Dat is het gevolg van een Europese maximumprijs op gsm-gesprekken in een ander EU-land.

Europa's allerlaagste tarieven zijn te vinden in Nederland, meldde Europees Commissaris Viviane Reding (Informatietechniek) donderdag vol lof. Het bedrijf Amatus vraagt slechts 20 cent per minuut. Dat is minder dan de helft van de prijslimiet van 49 cent exclusief btw, ook voor Nederland erg uitzonderlijk.

Dat blijkt uit een studie van de nationale toezichthouders en de Europese Commissie. Bijna alle 95 telefoonmaatschappijen hebben hun tarieven volgens de regels verlaagd, meestal zelfs eerder dan nodig. Ze prees de Luxemburgse gsm-bedrijven, die het zogeheten euro-tarief als eersten invoerden.

Mobistar

Wel loopt een onderzoek naar het Belgische bedrijf Mobistar, dochter van France Telecom. Mobistar informeerde abonnees vermoedelijk niet goed dat ze een verlaagd tarief konden aanvragen.

De Europese Unie dwong gsm-bedrijven in de zomer tot een maximumprijs voor gesprekken in het buitenland. Reden was dat tarieven absurd hoog en vaag waren, oordeelde Reding. Onderzoek toonde dat veel Europeanen zelfs niet meer durfden te bellen in een ander land.

Plafonds

De maximumtarieven zijn nu 49 eurocent per minuut (excl. btw) voor uitgaande gesprekken in het buitenland en 24 eurocent voor inkomende gesprekken. De komende twee jaren gaan de prijsplafonds verder omlaag.

Niet-EU-landen

De Europese Commissie overlegt nog met niet-EU-landen over gsm-kosten. Zwitserland heeft al toegezegd de EU-maximumprijs ook te gaan invoeren. Besprekingen met landen als Kroatië en Turkije lopen nog.

Internetten

Reding komt eind 2008 met een rapport over de prijzen van sms en mobiel internetten. Ze begint binnenkort de prijzen daarvan te meten.