DEN HAAG - In steeds meer gemeenten wordt het mogelijk via internet een uitkering aan te vragen. Na een succesvolle proef in Den Haag gaan woensdag twaalf gemeenten digitaal.

In Alkmaar, Alphen aan den Rijn, Apeldoorn, Capelle aan den IJssel, Ede, Tilburg, Baarn, Bunschoten, Soest, Schijndel, Sint Michielsgestel en Veghel kunnen mensen achter de pc hun uitkering regelen. Per 1 januari 2008 volgt ook Bernheze.

Volgens het ministerie van Sociale Zaken is het "nog een begin" van de uitrol van het zogeheten digitaal klantdossier. Uiteindelijk moeten burgers in alle plaatsen met hun inlogcode voor overheidsdiensten DigiD (digitale identiteit) via de computer WW of bijstand kunnen aanvragen, zich bij het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) kunnen inschrijven voor een baan en hun gegevens bij uitkeringsinstanties kunnen bijhouden.

Dossiers

In de toekomst moeten ook gegevens van onder meer studiefinancier IBG, de Belastingdienst en de Sociale Verzekeringsbank in de dossiers worden opgenomen. De bedoeling is mensen te verlossen van papieren rompslomp en van instanties die telkens opnieuw om dezelfde gegevens vragen. Het koppelen van informatie helpt bovendien in de strijd tegen fraude en het voorkomen van niet-gebruik van (financiële) steun door mensen die er wel recht op hebben.

Problemen

Maar staatssecretaris Ahmed Aboutaleb (Sociale Zaken) moest onlangs in de Tweede Kamer erkennen dat belangrijke informatie door problemen in de loonadministratie van de Belastingdienst en uitkeringsinstituut UWV nog niet in de dossiers opgenomen kan worden. Door deze problemen zijn achterstanden ontstaan in de verwerking van inkomensafhankelijke premies, uitkeringen en toeslagen. Dit wordt nu stapsgewijs opgelost. Eind volgend jaar moet sprake zijn van een 'werkende' situatie.