AMSTERDAM - De Zune brengt tot nu toe nog niet het succes dat fabrikant Microsoft ervan had verwacht. Een nieuwe, verbeterde versie moet daar verandering in brengen.

Microsoft presenteerde dinsdag onder meer twee modellen met flashgeheugen. De huidige generatie Zunes is uitgerust met een harde schijf, die weliswaar een grotere opslagcapaciteit kent, maar ook gevoeliger is voor schokken. Ook verkoopt Microsoft vanaf november, wanneer de nieuwe Zunes op de markt komen, een Zune met een harde schijf van tachtig gigabyte.

De belangrijkste uiterlijke verandering zit echter in de bediening van de muziekspeler. De nieuwe Zune is uitgerust met een aanraakgevoelige knop, waarmee de gebruiker gemakkelijk door zijn muziekcollectie kan bladeren.

Draadloos

Daarnaast kan de nieuwe Zune draadloos gesynchroniseerd worden met de computer van de gebruiker. Dat was een van de meest gevraagde functies bij de huidige generatie van het apparaat. De Zune is uitgerust met een wifi-verbinding, maar moest tot dusverre met een kabeltje met de computer worden verbonden om er muziek op te zetten.

Veel van de nieuwe functionaliteit, zoals de draadloze updates, komt ook voor de oudere modellen beschikbaar. De software op die spelers wordt in het najaar automatisch geüpdated.

Kopieerbeveiliging

Tegelijk met de nieuwe muziekspelers kondigde Microsoft ook veranderingen in de gekoppelde muziekdienst Zune Marketplace aan. Zo neemt de site ongeveer een miljoen liedjes op in het assortiment die niet zijn voorzien van kopieerbeveiliging. De MP3-bestanden kunnen daardoor op iedere muziekspeler worden beluisterd.

Zune Cards

Ook gaat Microsoft zich met de Zune nadrukkelijk richten op het sociale aspect van digitale muziek. Via Zune Social, een muzieksite rond het platform, kunnen gebruikers Zune Cards aanmaken: 'kaartjes' waarop te zien is naar welke muziek ze luisteren. De Cards kunnen worden geïntegreerd in profielen bij vriendennetwerken zoals MySpace en Facebook.

Apple

Met de vorig jaar gelanceerde Zune hoopte Microsoft de concurrentie aan te kunnen gaan met Apples succesvolle muziekspeler iPod en de bijbehorende winkel iTunes. Dat is echter nauwelijks gelukt: naar schatting worden op elke Zune in de Verenigde Staten 25 iPods verkocht.

Europa

Wanneer de Zune ook in Europa op de markt komt, is nog altijd niet duidelijk. Microsoft moest de lancering uitstellen, omdat het er niet tijdig in slaagde om lokale partners te vinden voor de gekoppelde muziekwinkel.