AMSTERDAM - De verkoopcijfers van Windows Vista Business, een zakelijke variant van Microsofts nieuwe besturingssysteem, zijn in augustus gedaald.

Dat meldt het Britse marktonderzoeksbureau Context. In augustus was op 13 procent van de verkochte computers Vista Business voorgeïnstalleerd, tegen 17 procent een maand eerder. De verkoopcijfers van Vista's voorganger XP zakten ook in, van 31 naar 27 procent, maar daarmee is het systeem nog altijd twee maal zo populair.

Volgens de onderzoekers is Vista Home Premium de enige versie waarvan de verkopen wel groeien. Dat systeem wordt standaard meegeleverd op de meeste consumenten-pc's.

Windows XP

Eerder deze maand besloot Microsoft de beschikbaarheid van Windows XP te verlengen. Met name zakelijke gebruikers verkiezen die Windowsversie nog boven Vista, omdat dat laatste systeem hogere eisen stelt aan de hardware, en niet alle programma's en randapparatuur er al geschikt voor zijn. Veel computerleveranciers laten klanten desgewenst gratis 'downgraden' van Vista naar zijn voorganger.

Microsoft Nederland liet recent nog weten vooralsnog geen aanleiding te zien om ook consumenten kostenloos te laten terugstappen op XP. De Consumentenbond had daarom gevraagd, omdat de bond veel klachten over Vista zou ontvangen.