EIBERGEN/MOMBASA - Pim Bottenberg uit Eibergen is samen met arme Kenianen een uniek digitaal ontwikkelingsproject gestart op het strand van Mombasa.

De website www.strandnaam.nl is de spil van het initiatief. Moses Onoo en zijn familieleden schrijven sinds enkele weken op bestelling namen met een speciale boodschap in het zand van Bamburi Beach bij Mombasa. De boodschap wordt met een digitale camera vastgelegd en gaat per e-mail naar het bedrijf van Bottenberg in Eibergen.

De Eibergenaar drukt elke foto af en plaatst de afbeelding in een passe-partout. Via e-mail of per post bereikt de attentie of cadeaukaart zijn eindbestemming. Kort na de start eten al acht Keniaanse families van het project.

Profiteren

Pim Bottenberg is internetondernemer. Hij bezoekt met zijn gezin al jaren Kenia. Daar raakte hij bevriend met nachtwaker Moses Onoo. Hij werd geraakt door zijn levensverhaal. "Hij verdient 25 euro per maand en moet dagelijks een gevecht leveren om te overleven. Met strandnaam.nl kan hij nu niet alleen zijn eigen gezin onderhouden; andere families in het huttendorp profiteren mee."

Bottenberg kocht in Kenia een digitale camera en regelde een spoedcursus fotograferen en internetten voor de plaatselijke inwoners. "Dat was wel nodig want in het huttendorp van Moses en zijn familie is niet eens stroom."

Originele groet

Via een internetcafé gaan de foto's naar Nederland. Bottenberg: "Je kunt een Keniaanse strandnaamkaart laten maken als alternatief voor een geboortekaartje. Maar het is ook bijvoorbeeld geschikt als originele groet of als kerstkaart."

Door het gebruik van internet maakt het niet uit waar de ontvanger van een strandnaamkaart woont. Met enkele muisklikken kunnen mensen via internet in zes verschillende talen voor tien euro een kaart bestellen.

"Een werelds cadeau waarmee het huttendorp van Moses in meer dan één opzicht op de kaart wordt gezet. Het project is een soort microkrediet. Want wie had nou kunnen denken dat deze straatarme mensen nog eens geld zouden verdienen met fotograferen en internetten?", zo stelt de ondernemende Bottenberg.