AMSTERDAM - Microsoft presenteert dinsdag de nieuwe versie van zijn muziekspeler Zune. Dat meldt althans het doorgaans goed ingevoerde BetaNews.

Volgens de site, die zich zegt te baseren op 'goed ingevoerde bronnen', zou de tweede generatie van Microsofts iPod-concurrent beschikken over flashgeheugen. De huidige Zunes slaan hun muziek en video op op een harde schijf. Ook zou de nieuwe gadget een stuk kleiner zijn dan zijn voorganger.

Het apparaat zou vanaf november in de winkel liggen.

Met de Zune en de daaraan gekoppelde online muziekwinkel Zune Marketplace wilde Microsoft de concurrentie aangaan met de succesvolle combinatie van iPod en iTunes van Apple. Dat is tot nu toe niet gelukt: het marktaandeel van de Zune is te verwaarlozen in vergelijking met het witte muziekspelertje. Naar schatting verkoopt de iPod 25 keer zo goed.

Europa

In Europa is de Zune nog niet te koop. Microsoft mikt op een introductie in de eerste helft van 2008. Aanvankelijk zou de speler al eerder op de markt komen, maar het bedrijf slaagde er niet op tijd in de gekoppelde muziekwinkel in Europa op poten te zetten.