AMSTERDAM - Joost is sinds maandag voor iedereen toegankelijk. De internet-tv-zender vereist niet langer een uitnodiging.

Dat schrijft Joost op het weblog van het online tv-station. Tot nu toe was Joost alleen beschikbaar voor een select gezelschap genodigden. De bijbehorende software verkeert nog wel in een testfase.

Joost is ontwikkeld door Niklas Zennström en Janus Friis, de oprichters van internet-telefoondienst Skype en bestandsuitwisselingsprogramma Kazaa.

Peer-to-peer

De dienst maakt gebruik van zogenoemde peer-to-peertechnologie, vergelijkbaar met de techniek achter populaire downloadprogramma's voor films, muziek en software. Zo kan Joost via internet videobeelden uitzenden, zonder grote investeringen te hoeven doen in een eigen netwerk met veel bandbreedte.

Gebruikers van Joost kunnen via een speciaal computerprogramma enkele honderden kanalen bekijken, waaronder beeldmateriaal van mediagigant Viacom, eigenaar van ondermeer MTV Networks en filmmaatschappij Paramount. Ook live-optredens van de online concertzender Fabchannel zijn via Joost terug te zien.

Advertenties

Veel kanalen zijn om auteursrechtelijke redenen echter uitsluitend beschikbaar in de Verenigde Staten. Joost hoopt geld te verdienen met het tonen van advertenties. Daartoe sloot het eerder dit jaar een overeenkomst met onder meer Coca Cola, Nike en Hewlett-Packard.