AMSTERDAM - Een update die Microsoft eerder deze maand stilletjes heeft geïnstalleerd op Windowscomputers, zorgt voor problemen bij gebruikers die hun systeem proberen te repareren vanaf de herstelschijf.

Microsoft kreeg eerder deze maand veel kritiek omdat het bedrijf onaangekondigd en onmerkbaar de automatische updatefunctie van Windows had vervangen door een nieuwe versie, ook bij gebruikers die het automatisch updaten van hun systeem hadden uitgeschakeld. Volgens Microsoft was dat nodig, omdat de functie anders niet zou werken, en gebruikers dus geen melding meer kregen dat er updates beschikbaar waren. Wel erkende het bedrijf dat het "transparanter" had moeten zijn.

Staartje

De affaire lijkt nu echter een staartje te krijgen. Windowsgebruikers die een corrupt geraakt systeem trachten te repareren met behulp van de herstelschijf, lopen tegen moeilijkheden aan: de updatefunctie werkt niet meer als de stille aanpassing is uitgevoerd.

Weblog Windowssecrets ontdekte een manier om het probleem op te lossen. Daarvoor moeten gebruikers handmatig enkele commando's uitvoeren.