LISSABON - Minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) steunt een EU-voorstel om terroristische websites te blokkeren waarop handleidingen voor bommen staan of die haat zaaien. Ter Horst zei dat maandag na EU-beraad van ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie.

"Als Nederland kun je niet als enige deze websites aanpakken. Daar heb je de EU voor nodig", zei de minister. Ter Horst maakte wel een onderscheid tussen de beoogde sites. "Bij sommige kan het handig zijn die in de lucht te houden om informatie te vergaren en te voorkomen dat ze ondergronds gaan. Andere moet je direct blokkeren."

Gecontroleerd web

Europees Commissaris Franco Frattini komt 6 november met voorstellen aan de EU-landen om zulke sites te blokkeren. Hij wil dat alle EU-landen het strafbaar maken dat mensen terroristische informatie op internet zetten. "We moeten toe naar een gecontroleerd web", verklaarde een woordvoerder van Frattini.

Op die manier wil Brussel het terroristen in de EU moeilijker maken een aanslag te plegen. Een soortgelijk verbod voor boeken met bomrecepten is echter niet voorzien.

'Niet inperken'

Het idee om de terroristische sites te blokkeren ligt niet goed bij alle EU-landen. Luxemburg wijst het idee gewoon af. "Met zulke methoden kom je niet ver", zei de Luxemburgse minister Luc Frieden (Justitie). "Beter is te kijken naar de terroristen die zulke informatie op internet zetten. Zulke vrijheid kun je gewoon niet inperken."

Onmogelijk

Eerder meldden internetbedrijven al dat het praktisch onmogelijk is om informatie op internet te weren. Als een internetaanbieder zo'n website sluit, verschijnt de informatie binnen enkele minuten op een andere site. De providers voelen zich bovendien geen internetpolitie. Ze wachten op de overheid of anderen om illegale sites aan te wijzen, die ze vervolgens afsluiten.

Minister Ter Horst wil ook daar oplossingen voor zoeken. "Als een terroristische site bijvoorbeeld zijn oorsprong vindt buiten de EU, moeten we die landen benaderen."

Onduidelijk is nog wie de websites gaat controleren op terroristische inhouden. Voor Nederland zal dat waarschijnlijk de AIVD zijn, zo dacht Ter Horst hardop. In overleg met andere EU-landen kan dan worden bepaald wat acceptabel is of niet.