AMSTERDAM - Computergebruikers hebben een vals gevoel van veiligheid. Veel internetters zijn veel slechter beschermd tegen virussen, hackers en phishing dan ze denken.

Volgens een onderzoek van antivirusbedrijf McAfee en de Amerikaanse National Cyber Security Alliance denkt niet minder dan 93 procent van de ondervraagden goed beschermd te zijn tegen computervirussen. Dat bleek vaak echter niet het geval: bij bijna de helft (48 procent) van de onderzochte pc's was de antivirussoftware tenminste een maand niet geüpdate.

Ook bleek de ruime meerderheid van de pc-bezitters (81 procent) weliswaar een firewall te hebben geïnstalleerd om ongewenste bezoekers buiten te houden, maar had slechts 64 procent die bescherming ook geactiveerd. Veel meer gebruikers zeggen software tegen spyware (70 procent) en phishing (27 procent) te gebruiken, dan er daadwerkelijk van dergelijke bescherming gebruik maken (55 respectievelijk 12 procent).

54 Procent van de ondervraagden had daadwerkelijk eens met een virus te kampen gehad, en 44 procent zei geïnfecteerd te zijn geweest met spyware.

Informatie

Volgens de onderzoekers tonen de cijfers aan dat consumenten beter geïnformeerd moeten worden over de beveiliging van hun computers. Wel zijn ze blij dat vrijwel alle pc-gebruikers (98 procent) het belang van goede bescherming erkennen.