AMSTERDAM - Na Google en Yahoo stappen ook Microsoft en Adobe in de markt voor webgebaseerde kantoortoepassingen. Beide softwaregiganten presenteerden maandag online alternatieven voor Office.

Met Office Live Workspace, dat voorlopig nog in een besloten testfase verkeert, kunnen gebruikers bestanden bewerken in de gebruikelijke bestandsformaten van Microsoft, zoals Word, Excel en Powerpoint. Bij een gratis account kunnen ongeveer duizend documenten bovendien online worden opgeslagen.

Tegelijkertijd liet Adobe weten dat het Virtual Ubiquity overneemt. Dat bedrijf timmert aan de weg met de webgebaseerde tesktverwerker Buzzword. Daarnaast lanceerde het bedrijf Adobe Share, een online opslagdienst voor documenten.

Concurrenten

Steeds meer webondernemingen bieden - al of niet gratis - online alternatieven aan voor kantoorsoftwarepakketten als Microsoft Office. Google ging Microsoft en Adobe voor met Google Docs, terwijl concurrent Yahoo onlangs het bedrijfje Zimbra overnam, dat soortgelijke toepassingen aanbiedt.

Bedrijven denken door gebruik van de gratis kantoorsoftware veel geld te kunnen besparen. De online kantoorsoftware is vanaf iedere computer beschikbaar, en vereist doorgaans slechts een internetverbinding en een webbrowser.