AMSTERDAM - Is Ook Schitterend geeft gratis muziek weg aan fans die hun concerten bezoeken. Met het initiatief wil de Nederpopband zich aanpassen aan de veranderende muziekmarkt, waarop het downloaden van muziek schering en inslag is.

Dat hebben de Groningse muzikanten maandag laten weten. Bezoekers van de theatertour, die vrijdag van start gaat in Emmeloord, krijgen bij binnenkomst een lege albumhoes die is voorzien van een code. Met deze hoes kunnen de concertgangers 24 uur later gratis een opname van het concert downloaden. Ook na de theatertour, bij toekomstige optredens, zou het initiatief van kracht moeten blijven.

Met de nieuwe tactiek wil Is Ook Schitterend mensen niet aansporen om illegaal muziek te downloaden. "Ons uiteindelijke doel is om onze muziek met zoveel mogelijk mensen te delen", stelt leadzanger Joost Marsman in een verklaring. "Bovendien hou je zo de controle over de kwaliteit van de aangeboden opnames en voorkom je illegale bootlegs."

Prince

Is Ook Schitterend is niet de eerste band die gratis muziek aanbiedt via het internet. Zo kondigde George Michael enkele jaren geleden aan zijn muziek in de toekomst online te willen verstrekken. David Bowie was in 1996 met 'Telling lies' de eerste grote artiest die een single via het internet verspreidde.

Ook Prince gaf zijn nieuwste cd eerder dit jaar gratis weg bij een Brits dagblad. Het overgrote deel van zijn inkomsten haalt de popartiest uit zijn optredens.