REDMOND - Onder druk van afnemers en klanten verlengt softwaregigant Microsoft de levering van Windows XP. Grote computerfabrikanten zoals Dell en Hewlett-Packard mogen nog tot eind juni volgend jaar XP op hun computers leveren.

Daarna moet de overstap naar het nieuwe besturingssysteem Vista volledig zijn gemaakt. In een verklaring sprak Microsoft tegen dat het uitstel het gevolg is van tegenvallende vraag naar Vista. Dell begon al in januari van dit jaar met de installatie van Vista op alle computers. Maar veel klanten bleken zo ontevreden over het besturingssysteem, dat Dell in april opnieuw begon met het leveren van computers met XP.

Zestig miljoen

Microsoft zelf levert een speciale code aan ontevreden gebruikers van Vista, waarmee zij het besturingsprogramma kunnen 'ontmantelen' en terugbrengen naar het niveau van XP. Maar de softwaregigant ontkent dat Vista slecht verkoopt. Er zouden inmiddels zestig miljoen licenties de deur uit zijn gegaan.

Overigens mogen kleine, onafhankelijke bedrijven die hun eigen computers samenstellen nog tot 30 januari 2009 XP leveren.