DE BILT - Aardbevingen zijn voortaan rechtstreeks te volgen via internet. Mensen die menen dat ze een beweging van de bodem hebben gevoeld, kunnen via de website van de afdeling seismologisch onderzoek van het KNMI zelf nagaan wat er aan de hand is.

Dat heeft een woordvoerder van het weerinstituut in De Bilt dinsdag gezegd. De website toont de actuele registratie van de bodembeweging. Het instrument dat de bevingen registreert, staat opgesteld bij de Heimansgroeve bij Epen in Zuid-Limburg.

Roodgloeiend

Als zich een aardbeving voordoet in Nederland, staat de telefoon bij het KNMI al snel roodgloeiend. Ook via de website van de organisatie proberen veel mensen in zo'n geval direct meer te weten te komen. De nieuwe service kan in die behoefte voorzien, aldus de woordvoerder.

In Nederland komen geregeld aardbevingen voor. In het zuiden gaat het om natuurlijke bevingen langs de actieve breuken die daar lopen. In het noorden worden de bewegingen in de bodem volgens het KNMI veroorzaakt door gaswinning.

De zogeheten seismometer registreert ook aardbevingen die elders in de wereld plaatsvinden. Uit onderzoek van het signaal en de signalen van andere Nederlandse meetstations kunnen de deskundigen afleiden waar de bevingen zich voordeden. Zo registreerde het KNMI dinsdag de aardbeving die enkele Indonesische eilanden trof.