AMSTERDAM - Net als KPN en Telfort gaan ook telecommers Ben en Dutchtone samen een UMTS-netwerk ontwikkelen. Hiermee moeten kosten en tijd worden bespaard voor lancering van de derde generatie mobiele telefonie.

De twee bedrijven ondertekenden eerder dit jaar een intentieverklaring waarin ze overeenkwamen dat elk van beide bedrijven wel volledig onafhankelijk blijft met producten en diensten.Alleen de netwerken-onderdelen zoals antennes en zendmasten zullen Ben en Dutchtonedelen.

Ben en Dutchtone hebben het samenwerkingsvoorstel bij de Nederlandse Mededingingautoriteit neergelegd.Als die akkoord gaat met de samenwerking, kunnen beide bedrijven nog voor het einde van 2003 UMTS-diensten aan de Nederlandse consumenten aanbieden.

De UMTS-licentie die beide bedrijven tijdens de veiling in juli 2000verwierven, bevat de voorwaarde dat de licentiehouder uiterlijk per 1januari 2007 een netwerk realiseert dat circa 84% van de bevolking in 60%van Nederland in staat stelt UMTS-diensten te gebruiken. Door samen tewerken bij het realiseren van een netwerk zullen Dutchtone en Ben sneller enefficiënter aan deze voorwaarden kunnen voldoen.

/NETKPN en Telfort bouwen samen UMTS-netwerk

/DOSSIERUMTS