AMSTERDAM - Gebruikers van een mp3-speler kunnen op internet controleren hoe schadelijk hun speler is voor het gehoor.

De Nationale Hoorstichting lanceerde vrijdag de website mp3check.nl. Daarop staat een test met zes vragen over de volumeniveaus van de speler en koptelefoon en over het luistergedrag van de gebruiker. De antwoorden worden door de site aan elkaar gekoppeld.

Veiligheidsnormen

Voor de nieuwe site zijn tien populaire spelers getest. De helft van de spelers produceert volgens de Hoorstichting een maximumvolume van meer dan honderd decibel. Volgens de reguliere veiligheidsnormen is het niet veilig om langer dan een kwartier per dag te worden blootgesteld aan een dergelijk volume. Vanaf 85 decibel wordt geluid als mogelijk schadelijk ervaren.

Eén speler, de Sweex Bluebay, bereikt een niveau van 113,3 decibel. Dat is volgens de Hoorstichting vergelijkbaar met het geluid van een cirkelzaag op volle toeren.

Harde muziek

Directeur van de Nationale Hoorstichting Herman ter Berge vindt dat producenten van mp3-spelers consumenten actief moeten informeren over volumeniveaus en gevaren van te harde muziek.

Volgens hem zorgen de spelers ervoor dat veel jongeren worden blootgesteld aan te hoge geluidsniveaus. "Het is onacceptabel dat twintigduizend jongeren jaarlijks hun gehoor langzaam maar zeker onherstelbaar beschadigen."

Samenwerkingsproject

De website is een samenwerkingsproject met de audiologische centra van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam en het Leids Universitair Medisch Centrum, het ministerie van Volksgezondheid en de Consumentenbond.

In april lanceerde de Nationale Hoorstichting voor jongeren de website oorcheck.nl, die de kwaliteit van het binnenoor controleert. De site hoortest.nl is er voor volwassenen.

Consumentenbond

De Consumentenbond vindt dat muziekspelers standaard voorzien moeten worden van een waarschuwing bij te hoog volume. Dat vraagt de bond vrijdag aan fabrikanten van muziekspelers als mp3-spelers en mobiele telefoons. De producenten zouden onder meer helderder informatie moeten verstrekken op verpakkingen, handleidingen en op websites.

Volgens de Consumentenbond lopen jaarlijks ruim twintigduizend jongeren schade op aan het gehoor door te luisteren naar harde muziek. Nu waarschuwen producenten nog nauwelijks voor de risico's op gehoorschade, aldus de organisatie.