AMSTERDAM - Het Kabinet Online onder leiding van 'minister-president' Sanderijn Cels gaat voorlopig door.In november is het bestuur, dat de overheid zou adviseren over internet en internetgerelateerde zaken, ontbonden, maar staatssecretaris Rick van der Ploeg heeft de 'ministers' nooit ontslagen.

"Misschien komt er wel een tweede nota", reageerde Van der Ploeg eind november. Het is nu zeker dat het Kabinet Online aanblijft tot mei 2002, als de verkiezingen plaatsvinden. In januari zal het bestaande online kabinet duidelijke plannen openbaar maken.

Aanleiding voor een verlenging van de kabinetsperiode is onder meer het nieuws van vorige week dat Nederland nog behoorlijk achter loopt waar het gaat om dienstverlening door de overheid op internet.Het Kabinet Online overweegt om voor te stellen om meer met open source-software te werken en gemeenteambtaren een basiscursus over het bouwen van internetsites te geven.

Volgens D66-fractievoorzitter Thom de Graaf zijn overheden in de Verenigde Staten al veel verder met de digitale ontwikkeling. "Daar draait een systeem waarmee de Senaat met één druk op de knop kan zien welke overheidsbudgetten waarvoor zijn gereserveerd."

Het Kabinet Online is een denktank die de maatschappelijke gevolgen van de informatierevolutie onderzoekt en een maatschappelijk debat daarover aangaat. De inbreng van het Kabinet Online moet meegenomen worden in het regeerakkoord 2002.

/NET Kabinet onlineVirtueel kabinet is pas echt openbaar