PEKING - China lijkt de zoekmachine Google te hebben geblokkeerd. De maatregel tegen de populairste zoekmachine van dit moment hangt mogelijk samen met het komende congres van de communistische partij in november.
Google

De in de VS gevestigde website is ook in China heel populair omdat het simpel te gebruiken is en bovendien in staat is ook te zoeken in het Chinees. Volgens gebruikers is Google al sinds zaterdag niet meer te gebruiken. Een deskundige bevestigde dat het om een officiële actie moet gaan. "Het wordt geblokkeerd in Peking."

De Chinese regering probeert openlijk te controleren wat de Chinese burgers kunnen vinden op het internet, omdat het medium de algehele controle van de communistische partij over de pers bedreigt. Verscheidene buitenlandse nieuwssites worden geblokkeerd en binnenlandse websites worden geregeld gedwongen hun pagina's te zuiveren van 'onwelvoegelijke' inhoud.

Google wordt waarschijnlijk geblokkeerd omdat zoekacties met de machine snel pornografie kunnen opleveren, alsmede websites van de in China verboden spirituele beweging Falun Gong.

Het is voor het eerst dat een zoekmachine wordt platgelegd. De autoriteiten hebben officieel nog niet gereageerd. De censoren in China worden vaak zeer actief op politiek gevoelige momenten. In dit geval betreft het waarschijnlijk het komende congres van de communistische partij. Daar wordt een aantal verreikende personele wijzigingen verwacht.