Google wil strengere privacyregels van VN

AMSTERDAM -Internetgigant Google doet een beroep op de Verenigde Naties om het wereldwijde internetprivacybeleid te verscherpen. Dat meldt The Guardian vrijdag.

Peter Fleischer, hoofd privacy van Google, zal hier voor pleiten op een conferentie in Straatsburg van de Unesco. De Unesco heeft het doel om vrede en veiligheid te waarborgen tussen verschillende lidstaten op het gebied van onderwijs, wetenschap, cultuur en communicatie.

Databescherming

Enorme stromen dataverkeer circuleren dagelijks over het internet, maar niet ieder land heeft officiële regels met betrekking tot databescherming, zegt Fleischer.

Volgens Google heeft driekwart van de landen geen privacywetgeving. Fleischer: "Zonder officiële databescherming kunnen gebruikers het vertrouwen in internet verliezen en dat zou de ontwikkeling belemmeren."

Zekerheid

"Elke keer dat je een creditcard gebruikt om online iets te bestellen, gaan de gegevens langs minstens zes landen. Veel data loopt via Europa en de VS naar bijvoorbeeld India, maar India heeft geen regelgeving omtrent privacy. Europeanen en Amerikanen willen er zekerheid dat de gegevens veilig zijn", aldus de Google topman.

Dat Google ineens met dit pleidooi komt is opvallend, aangezien het bedrijf zelf enkele malen flink onder vuur heeft gelegen in verband met het vermeende slechte privacybeleid.

Bewaartermijn

Zo is het bedrijf al lange tijd verwikkeld in een strijd met de Europese Unie over de bewaartermijn van gebruiksgegevens. Eerder dit jaar kondigde Google aan de informatie die het via de zoekmachine binnenkrijgt, voortaan maximaal twee jaar op te slaan. Tot dusverre deed Google dat onbeperkt.

De Europese Unie vindt twee jaar nog steeds te lang, en stelde in mei een onderzoek in naar het privacybeleid van de internetgigant.

Tip de redactie