'Apple kondigt Europese iPhone dinsdag aan'

AMSTERDAM - Apple belegt dinsdag in Londen een persconferentie over een onbekend thema. Alom wordt echter aangenomen dat het bedrijf daar de Europese introductie van de veelbesproken iPhone zal aankondigen.

De telefoon is in de Verenigde Staten sinds juni verkrijgbaar, in combinatie met een abonnement bij telecombedrijf AT&T.

In Europa zou Apple het toestel in eerste instantie alleen in Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland willen uitbrengen. Daar zouden dan respectievelijk O2, Orange en T-Mobile de exclusieve partners van Apple worden.

Succes

De telefoon is in de Verenigde Staten volgens Apple een groot succes: eerder deze week maakte het bedrijf bekend dat het inmiddels een miljoen exemplaren van de telefoon zou hebben verkocht.

Prijsverlaging

Het 8GB-model van de iPhone werd kort daarvoor drastisch in prijs verlaagd, van 599 tot 399 dollar. Volgens topman Steve Jobs wil Apple de telefoon met de feestdagen aan zoveel mogelijk Amerikanen verkopen. Apple heeft daar belang bij, omdat het meedeelt in de opbrengsten van telefoongesprekken en dataverkeer.

UMTS

Het huidige model van de iPhone maakt geen gebruik van de snelle mobiele internettechnologie UMTS, die in de Verenigde Staten nauwelijks beschikbaar is. Daar is het tragere EDGE-netwerk gangbaar.

In Europa wordt EDGE in tegenstelling tot UMTS echter niet veel gebruikt. Analisten gaan er dan ook van uit dat Apple voor de Europese markt een UMTS-variant van het toestel uitbrengt.

Tip de redactie