Microsoft update Windows zonder vragen

AMSTERDAM - Microsoft vervangt bestanden die deel uitmaken van de automatische updatefunctie van Windows XP en Windows Vista ongemerkt. Nadat daarover op internet commotie ontstond, heeft Microsoft uitleg gegeven.

De 'stiekeme' update werd ontdekt door Windows Secrets. Het gaat om negen bestanden op computers met Windows XP en Vista, die verband houden met de automatische updatefunctie van Windows, die er voor zorgt dat veiligheidsupdates worden gedownload en geïnstalleerd.

De vervanging gebeurt ongevraagd en onzichtbaar, ook bij gebruikers die de automatische updatefunctie van Windows hebben uitgeschakeld.

Noodzakelijk

Volgens Microsoft is de aanpassing noodzakelijk omdat de Updatefunctie van Windows anders niet meer zou functioneren. Dat zou kunnen leiden tot een vals gevoel van veiligheid: de gebruiker krijgt geen updatemeldingen meer, waardoor hij ten onrechte denkt dat zijn systeem up-to-date is.

Een medewerker van Microsoft schrijft op een bedrijfsweblog dat de update niets bijzonders is: Windows Update zou zichzelf altijd stilletjes geüpdated hebben. Kennelijk had niemand dat tot dusverre opgemerkt.

Testen

Windows respecteert ten aanzien van andere softwareupdates wel de voorkeuren van de gebruiker. Als die updates niet automatisch wil laten installeren, gebeurt dat dus ook niet, aldus het bedrijf. Met name in zakelijke omgevingen willen systeembeheerders updates vaak eerst testen, voordat ze op alle systemen worden toegepast.

Transparant

Het bedrijf zegt van de commotie geleerd te hebben. "We zijn niet zo transparant geweest als had gekund," erkent Microsoft. "We hadden duidelijker moeten zijn over de werking van Windows Update."

Tip de redactie