AMSTERDAM - Het Oranjecomité spant een kort geding aan tegen een ondernemer uit Cadzand die de domeinnaam www.oranjefonds.nl heeft laten registeren. Het Oranjecomité wil deze naam gebruiken voor het nationale huwelijkscadeau voor Willem-Alexander en Máxima.

Het kort geding dient op 20 december, zo heeft het Oranjecomité maandag bevestigd.

Volgens het comité heeft de ondernemer onmiddellijk na het bekendmaken van de naam Oranjefonds, op 8 november, de domeinnaam geclaimd. "We hebben voor de persconferentie gecontroleerd of de naam nog vrij was, dat was zo. Meteen nadat we het bekendmaakten, was de naam weg", aldus een woordvoerster van het comité.

De organisatie had niet verwacht dat er iemand 'misbruik' van de naam zou maken. Het comité heeft de huidige eigenaar benaderd, maar nul op het rekest gekregen. "Hij wil geld voor de naam hebben", zegt de woordvoerster. Hoeveel precies kon zij niet zeggen. "Een flink bedrag in elk geval."

Stimuleren

Via het Oranjefonds wordt geld ingezameld dat als huwelijkscadeau aan Willem-Alexander en Máxima wordt gegeven. Dat geld zal gebruikt worden "voor het stimuleren van de onderlinge verbondenheid van de verschillende culturen in Nederland".

Op 1 februari wordt het bedrag dat via het fonds is binnengelopen bekendgemaakt. De ondernemer was niet bereikbaar voor commentaar.

/DOSSIERMáxima