AMSTERDAM - Bidster is geen veilingsite, maar een kansspel. Dat vindt althans het ministerie van Justitie.

De 'omgekeerde veiling', die al enige tijd in enkele Scandinavische landen opereert, ging eerder deze maand in Nederland van start. Klanten van Bidster kunnen bieden op allerlei luxegoederen, variërend van hippe mobiele telefoons tot dure sportauto's. Anders dan bij een gewone veiling wint niet degene die het hoogste bedrag biedt, maar degene met het laagste unieke bod.

Bieden gaat per sms of via de website en kost een wisselend bedrag per bod. Voor de meeste momenteel lopende veilingen moet 1,50 euro neergeteld worden.

Bidster schrijft op de eigen website dat de veiling geen loterij is. "Bij een laagste bod-veiling kan de deelnemer de loop van de gebeurtenissen beïnvloeden en daarmee ook het uiteindelijke resultaat".

Vergunning

Het ministerie van Justitie ziet dat anders. "De vraag of iets wel of niet een kansspel is, hangt er van af in hoeverre de deelnemers zelf hun lot kunnen beïnvloeden. Dat is hier niet of nauwelijks het geval", meent een woordvoerder. Volgens Justitie heeft Bidster een kansspelvergunning nodig. Zoniet, dan kan het ministerie tegen de site optreden.

Een woordvoerder van Bidster kon niet direct worden bereikt voor commentaar.