AMSTERDAM - Google, de Nederlandse Spoorwegen, Maurice de Hond en minister André Rouvoet zijn enkele van de genomineerden voor een Big Brother Award, een 'prijs' voor personen of instanties die "controle op burgers en inbreuken op privacy hebben bevorderd".

De prijs is ingesteld door de digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom (BoF), en wordt in vijf categorieën uitgereikt. In de categorie bedrijven zijn Google en de Nederlandse Spoorwegen kanshebbers.

OV-chipkaart

Google ligt al geruime tijd onder vuur omdat het bedrijf grote hoeveelheden informatie over zijn gebruikers zou verzamelen, zonder duidelijk te maken wat het daar precies mee doet.

De NS werd genomineerd omdat het bij de invoering van de ov-chipkaart persoonlijke informatie over reizigers wil verzamelen om die te gebruiken voor marketingdoeleinden. Ook het College Bescherming Persoonsgegevens tikte de spoorwegen daarvoor al eens op de vingers.

Rouvoet

Onder de personen maken Rouvoet en De Hond kans op de Award. De minister van Jeugd en Gezin werd genomineerd vanwege zijn plannen om kinderen van jongs af aan nauwlettend te volgen om risico's als criminaliteit of mishandeling tijdig te signaleren.

Deventer moordzaak

Opiniepeiler De Hond dankt zijn nominatie aan zijn bemoeienis met de Deventer moordzaak. Hij meent dat niet de veroordeelde Ernst Louwes, maar de klusjesman van het slachtoffer de moord gepleegd heeft. "Deze man was in het politie-onderzoek reed uitgesloten als dader. Toch kon De Hond het niet laten om allerlei onderzoeken te vorderen, zelf beschuldigingen te uiten, bewijzen te zoeken en daarmee de 'klusjesman' ernstig in zijn privacy aan te tasten," aldus BoF.

Trends

Volgens BOF laten de nominaties zorgwekkende trends zien. "In plaats van gericht te handelen wordt toenemend vertrouwen gelegd in het grootschalig en vaak ook nog centraal vergaren en opslaan van persoonsgegevens", aldus de beweging. "Een aantal nominaties, in het bijzonder het Elektronisch Kinddossier laat zien dat de overheid de burger steeds verder profileert, categoriseert en mogelijk ook stigmatiseert."

Op vrijdag 21 september maakt BoF tijdens een ceremonie in De Balie in Amsterdam de prijswinnaars bekend.