DUBLIN - Het gokplatform op internet, Tradesports.com, heeft donderdag 'een zeer duidelijke toename' in de handel gesignaleerd nu de oorlog met Irak is uitgebroken. Op de website kunnen bezoekers onder meer gokken op het vertrektijdstip van de Iraakse leider Saddam Hussein.

"Zestig procent van de deelnemers is er zeker van dat Saddam Hussein op 31 maart niet meer aan de macht is", aldus bestuursvoorzitter John Delaney van TradeSports.com. Er zijn momenteel ruim 50.000 van deze termijncontracten verhandeld. Een contract kostte donderdag circa 5,60 dollar.

Het Ierse bedrijf verzorgt sinds 1 maart vorig jaar een internetplatform, waar mensen kunnen handelen in allerlei termijncontracten. Zo kan er bijvoorbeeld worden ingetekend op uitslagen van grote sportevenementen en standen van beursindices als de Dow-Jones en de Nasdaq. "TradeSports.com telt ruim 10.000 leden, die rechtstreeks met elkaar handelen. Er is tot dusver voor ruim 200 miljoen dollar aan termijncontracten verhandeld", zei Delaney. Op de website kunnen gokkers handelen in 'Saddam-contracten' die eind maart, april, mei of juni aflopen. Alle contracten hebben een waarde van maximaal 10 dollar. Wie nu 'Saddam-maart' koopt, betaalt ,60 dollar. De koper is zijn inleg kwijt als Hussein op 31 maart nog president is. Is de Iraakse leider wel weg, dan is er 4,40 verdiend. Wie twijfelt over de uitkomst, kan zijn contract tussentijds proberen te verkopen en zijn verlies nemen. In de toptien van meest verhandelde contracten zijn de maart- en junicontracten het meest populair onder hen die gokken op het moment waarop de Iraakse dictator van het toneel verdwijnt. De gokkers hebben niet alleen interesse voor Saddam Hussein. Via de website kunnen mensen ook geld inzetten op de gevangenneming van Osama bin Laden in juni, september of december. De indruk dat bij TradeSport.com in alles kan worden gehandeld, is volgens Delaney onjuist. "We screenen het aanbod. Zo wilden mensen gokken op het tijdstip waarop de oorlog met Irak zou beginnen en het totale aantal doden. Dat is macaber." Daarentegen is de vraag hoe lang Saddam Hussein aan de macht blijft wel relevant, betoogde Delaney. "We zien de laatste maanden steeds duidelijker dat de financiële markten worden gedreven door politieke gebeurtenissen. De duur van de oorlog hangt af van wat er met Saddam Hussein en de zijnen gebeurt. Nu is de olieprijs gedaald. Vindt de markt dat deze oorlog te lang duurt, dan stijgt de olieprijs. In de reguliere markt worden daarop ook termijncontracten afgesloten."