Coördinatiepunt moet bescherming bieden tegen cybercrime

DEN HAAG - Een nieuw coördinatiepunt voor bedrijven en overheid moet Nederland beter gaan beschermen tegen computermisdaad rond vitale sectoren als energie, telecommunicatie, banken en water.

Staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken kondigde dit woensdag aan tijdens een bijeenkomst in Den Haag van het computerbedrijf Getronics.

Het Coördinatiepunt Nationale Infrastructuur Cybercrime (NIC) moet leiden tot een betere opsporing en vervolging door de telecomwaakhond Opta, de politie, het College Bescherming Persoonsgegevens, het overheidsmeldpunt Govcert en de Consumentenautoriteit.

Het NIC gaat ook regelmatig rapporteren over de ontwikkeling van cybercrime in ons land en de aanpak daarvan.

Aanbieders

Heemskerk kondigde ook aan dat de aanbieders van internet, de service providers, moeten gaan voldoen aan veiligheidsstandaarden.

Hij wil een wetsartikel, dat al bestaat, op dit punt invullen met een zorgplicht. Hij wil dit doen in overleg met de sector en met de Opta.

Oefening

Volgens Heemskerk neemt het hele kabinet de aanpak van cybercrime zwaar op. Voor de zomer had het kabinet een oefening, waarbij een aanval op de computerverbindingen in Nederland werd gesimuleerd.

Tip de redactie