AMSTERDAM - Alternatieve browsers zijn niet langer veiliger dan Microsofts Internet Explorer. Dat beweert althans it-bedrijf CA in een halfjaarlijks rapport over bedreigingen op internet. Ook Apples besturingssysteem Mac OS X krijgt er van langs.

"Veel mensen geloven dat Firefox veiliger is dan IE, maar beide browsers kennen evenveel kwetsbaarheden", aldus het rapport (PDF). In de eerste helft van 2007 kwamen in Firefox 53 lekken aan het licht, tegen 52 in IE. Bij beide browsers was ongeveer de helft daarvan ernstig.

Minder gebruikte browsers, zoals Opera en Safari, kennen ook kwetsbaarheden (14 tegen 19 in de eerste helft van 2007). In beide programma's ontdekten beveiligingsdeskundigen in 2007 bovendien twee keer zo veel problemen als vorig jaar.

Mac OS X

De opstellers noemen het 'een volkswijsheid' dat Apples besturingssysteem Mac OS X veiliger is dan Windows. "Dat vertrouwen kon wel eens verkruimelen als we beter naar de cijfers kijken. Er worden in Mac OS X meer kwetsbaarheden gerapporteerd dan in de Microsoftplatforms."

In de eerste helft van dit jaar werden 51 lekken in Mac OS X aangetroffen, waarvan 38 ernstig waren. In Windows XP, de meest gebruikte Windowsversie, kwamen tot dusverre 29 kwetsbaarheden aan het licht, waaronder negentien ernstige. In het nieuwe Windows Vista zaten tot nu toe twintig lekken.

Malware

Het rapport waarschuwt verder dat de verspreiding van 'malware', kwaadaardige software, dit jaar sterk stijgt. Het gaat daarbij vooral om zogenoemde Trojaanse paarden.

Online identiteitsdiefstal zou eveneens een hoge vlucht nemen. Inbreken op andermans online-gamingaccount wordt voor cybercriminelen net zo lucratief als diefstal van bankgegevens, denken de onderzoekers.

In veel online games kunnen virtuele goederen worden verzameld, die op internet veel geld kunnen opleveren door ze aan andere spelers te verkopen.