Zoektocht Fossett breidt zich uit via internet

AMSTERDAM - Internetgebruikers kunnen nu ook meehelpen met het zoeken naar de sinds 3 september vermiste avonturier Steve Fossett. Dat gebeurt via een combinatie van Google Earth en Amazon Mechanical Turk.

Amazon Mechanical Turk is een programma dat grootschalige menselijke activiteit op een netwerk coördineert. Het gaat om taken die een computer slecht uit kan voeren, zoals het bekijken van foto's en deze op waarde schatten.

Het gebied waar de avonturier zich mogelijk bevindt is in duizenden stukjes geknipt. Elke foto vertegenwoordigt een gebied van 85 bij 85 meter.

Wit object

De site instrueert mensen te zoeken naar een wit object met puntige randen, met een grootte van 21 bij 30 pixels.

Deelnemers krijgen de foto's voorgeschoteld waarvan gezegd moet worden of er sporen van Fossett op te zien zijn of niet. Om te verkomen dat mensen geen details over het hoofd zien, wordt elke foto door meerdere gebruikers bekeken.

Satellietbeelden

Als een gebruiker aangeeft iets ongewoons te zien, dan zal een team van specialisten ernaar kijken. Medeavonturier Richard Branson sprak afgelopen week al met Google of recente satellietbeelden bruikbaar waren voor een uitbreiding van de zoektocht naar Fossett. De meest recente beelden zijn in te laden in Google Earth.

Het is niet de eerste keer dat Google Earth voor een opsporing wordt gebruikt. Eerder dit jaar startte een soort gelijke zoektocht naar de op zee vermiste wetenschapper Jim Grey. Die online zoektocht leverde uiteindelijk niks op.

Tip de redactie