Gratis downloaden meer mannenzaak

AMSTERDAM - Gratis muziek downloaden is meer iets voor mannen dan vrouwen. Het zijn dan ook mannen die vinden dat de overheid niet moet optreden tegen 'illegale' downloadpraktijken.

Dat blijkt uit een maandag gepresenteerd onderzoek van Synovate/Interview NSS en MTV Networks over het muzikale gedrag van jongeren.

Meer dan de helft van de 302 respondenten haalt wel eens muziek van het internet zonder ervoor te betalen. Mannen maken meer gebruik van een programma om via internet muziek uit te wisselen of delen dan vrouwen. Ook downloaden ze vaker muziekvideo's of videoclips.

Radio

De ouderwetse radio is nog steeds favoriet om muziek te beluisteren voor 36 procent van de jongeren. Dat geldt vooral voor de jongeren tussen de 25 en 35 jaar, van hen luistert 46 procent vooral naar de radio. Ongeveer een vijfde van de respondenten luistert via de computer en 18 procent hoort het liefst een cd.

Hoger opgeleiden

Het zijn vooral de hoger opgeleiden die recensies, persberichten en aanbevelingen over muziek lezen op het internet. Bijna driekwart van hen doet dit in meerdere of minder mate. De meeste jongeren bezoeken geregeld concerten (77 procent), vrouwen vaker dan mannen.

MP3

Zestig procent van de ondervraagden heeft een mp3-speler en een meerderheid heeft ook een mobiele telefoon met daarop een mp3-functie.

Uit het onderzoek blijkt dat de internetpagina www.youtube.com favoriet is. Meer dan de helft van de ondervraagden bezocht afgelopen maand deze site. Op YouTube staan onder meer muziekclips, liveopnames van concerten en (delen van) tv-series.

Tip de redactie